Parodontitis – napad na zube i imuni sistem

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Poznata bolest parodontalnog tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već deluje i na imuni sistem.

Poznata bolest parodontalnog tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već deluje i na imuni sistem. Naime, parodontitis koji uzrokuju bakterije u ustima u velikoj meri utiče na zdravlje čitavog organizma i povećava rizik od moždanog udara, infarkta miokarda, oštećenja bubrega i preranog porođaja kod trudnica. Zbog toga su kod nastanka rana i ožiljaka u usnoj duplji pravilna nega i upotreba odgovarajućih protivupalnih preparata izuzetno važne za zdravlje zuba i imunog sistema u potpunosti, naglašava poznati bečki stomatolog doc. ddr sc. Peter Solar, dr dent. med.

Ne boli, ne uzrokuje uvek krvarenje desni i ne, to nije jedini mogući uzrok lošeg zadaha iz usta. Međutim, parodontitis je ipak opasna infekcija parodontalnog tkiva koja je u velikoj većini slučajeva odgovorna za gubitak zuba. Praznina između kosti i korena zuba je odlična podloga za razvoj vrlo agresivnih bakterija koje čvrsto prianjaju uz vrat zuba na mestu gde se zubna kruna izdiže iz upaljene desni. Parodontitis je veoma podmukla bolest koja se javlja kod 60 do 80 procenata ljudi starijih od 40 godina. "Parodontitis je bolest koja prvenstveno pogađa usnu duplju, a u ustima imamo neverovatan broj krvnih sudova, zbog toga bakterije iz usne duplje mogu ući u krvne sudove i izazvati zapaljenje krvnih sudova po čitavom telu. Krvni sudovi u usnoj duplji, arterijski i venski sudovi u plućima deluju kao krvni sudovi u materici, tako da parodontitis pogađa celo telo. Ako bakterije iz usta uđu u krvotok i tkiva, može doći do razmene bolesti, a pored toga povećava se i rizik od moždanog udara. Međutim, povećava se i rizik od infarkta miokarda, oštećenja bubrega i prevremenog porođaja kod trudnica“, objasnio je ddr Solar na sastanku u Beču.

Oticanje, crvenilo i krvarenje desni

Upalu desni (gingivitis) i parodontalnih tkiva (parodontitis) uglavnom uzrokuju bakterije koje se nakupljaju u zubnim naslagama (plaku), a koje su rezultat nepravilne nege zuba i nedovoljne zubne higijene. Ako zubne naslage (plak) ne uklanjamo redovno, bakterije u njima stvaraju materije štetne za desni. Upalni procesi u početku se manifestuju kao edem, crvenilo i krvarenje desni, ali kasnije prodiru dublje i uzrokuju bolest zubnih jamica, a ona nastavlja sa uništavanjem vezivnog tkiva i vilične kosti, što može da uzrokuje ispadanje zuba.

Zdrave desni ne krvare

»Zdrave desni ne krvare«, naglašava ddr Solar. »Nikada. Možete da grizete jabuku, perete zube, kod stomatologa vam mogu uzeti otisak vilice, ali zdrave desni neće krvariti. Međutim, svako krvarenje nije uvek znak parodontitisa. To može biti i infekcija desni, takozvani gingivitis, koji može biti prethodnik parodontitisa, ali je reverzibilan – stanje se dakle može popraviti. Parodontitis podrazumeva i gubitak koštanog tkiva oko zuba, što nažalost ne može da se nadoknadi. Parodontitis uzrokuje nepopravljivu štetu, a gingivitis se može izlečiti. A njihov zajednički simptom je krvarenje desni.

Četkicu za zube upotrebljavajte jednom dnevno, ali temeljno

Najbolja preventiva za sprečavanje parodontitisa je redovno pranje zuba. Kao što objašnjava popularni bečki stomatolog, dosledno i pravilno pranje zuba jednom dnevno dovoljno je za zdrave zube. »Učili su nas da peremo zube dva ili tri puta dnevno, odnosno posle svakog obroka, ali to nije potrebno! Zube moramo pravilno da čistimo jednom u 24 sata. Zašto to govorim? Jer to znamo još od sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog veka. Naime, činjenica je da se prvi znakovi upale u ustima pojavljuju najkasnije nakon 24 sata, što znači da se ćelije imunog sistema sele iz krvnih sudova u tkivo i pokušavaju da stvore red u njemu. Ako redovno čistimo i uklanjamo sve naslage, limfociti neće ući u tkivo jer tamo nema znakova upale i bolest ne napreduje.«

Preventiva – sa predanošću protiv zubnih naslaga

Najvažnija preventivna mera protiv parodontitisa ili njegovog pogoršanja je svesno i strukturirano uklanjanje zubnih naslaga. „Naravno, uklanjanje zubnog plaka nije potrebno samo na spoljašnjoj strani već na svim stranama zuba i u otvorima između zuba. Svaki zub ima pet površina, a zuba ima bar 28. Dakle, u ustima imamo najmanje 140 površina, a za njihovo pravilno čišćenje potrebno nam je od 6 do 8 minuta. Svaki zub očistimo svesno. Na prodajnim policama često se mogu naći prevelike četkice za zube pomoću kojih je čišćenje brže, ali to nije u redu. Koristite najmanje četkice za zube koje možete da pronađete i njima detaljno četkajte, što će trajati nešto duže, ali će biti efikasno. Glava četkice za zube mora biti što mekša, četkicu ne koristite uz prejaki pritisak, već je držite vrhovima sa zadnje strane, tek toliko da je držite i da vlakna spreda obave svoj posao. Dakle, preporučujem svakodnevno čišćenje električnom četkicom za zube od 6 do 8 minuta bez prekida. Dobra zubna nega i oralna higijena dva puta godišnje skoro garantuju da će vaši zubi ostati zdravi tokom čitavog života. Pored dobre četkice za zube za čišćenje međuzubnih prostora potreban je i zubni konac. To je najbolja zaštita zdravlja usne duplje!«

Hijaluronska kiselina za afte i ranice u ustima

Mnogi pacijenti pitaju stomatologa za savet da li treba da ispiraju usnu duplju sredstvom za dezinfekciju, ali ddr Solar odgovara da to nije potrebno. »Desni imaju neverovatnu sposobnost regeneracije i treba samo da ih podupiremo odgovarajućim sredstvima ako se pojave tegobe. Ako u ustima imate afte ili druge povrede, jedno od stvarno dobrih sredstava je hijaluronska kiselina.« To je prirodna materija koja je fiziološki sastavni deo vezivnog tkiva te ubrzava zarastanje rana i ožiljaka, ublažava edeme i deluje protivupalno. Medisovi medicinski proizvodi iz linije Gengigel baziraju se na hijaluronskoj kiselini i prema iskustvu doc. ddr sc. Petera Solara, dr dent. med., oni su vrhunska prva pomoć kod pojave afta i ranica u usnoj duplji. »U tom slučaju Gengigel se pokazao odličnim jer stvara filter, štiti ranu, ublažava bolove i podstiče zarastanje. To je korisno ako se pojave povrede ili gingivitis sa krvarenjem. Držite Gengigel u neseseru i uvek ga nosite sa sobom, zajedno sa četkicom za zube”, zaključuje zanimljivi sagovornik iz Beča.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close