Kako ukloniti zadah iz usta

 Mirjam Škorjanc, oralni higijeničar

Mirjam Škorjanc, oralni higijeničar

Ako želite da se zadaha rešite zauvek, najpre treba da otkrijete zašto nastaje.

Mnogi ljudi se suočavaju sa neprijatnim zadahom iz usta i zbog toga im je neprijatno. Da li ste i vi među njima? Trudite se da ga uklonite, ali ne postižete uspeh? Ako želite da se zadaha rešite zauvek, najpre treba da otkrijete zašto nastaje.

Tu ne mislimo na onaj jutarnji zadah koji je skroz normalan i nestaje sa jutarnjim četkanjem zuba i grgoljenjem vodice za usta. Ni na onaj koji nastaje zbog praznog stomaka – kada smo dugo bez obroka, možda još u kombinaciji sa stresom, naporima, nakon niza ispijenih kafa – ili na zadah koji nastaje zbog određene hrane, npr. crnog ili belog luka, veoma pikantne i teške hrane. Takve, blage tegobe brzo mogu da se uklone temeljnim četkanjem i vodicom za usta.

Zubni kamenac je čest uzrok neprijatnog zadaha. Ako zadah ne može da se ukloni jednostavnim metodama, njegov izvor je najčešće u lošoj higijeni usne duplje. I opet smo kod zubnog kamenca. Kada zube ne četkamo redovno i pravilno, dan za danom se nakupljaju nove zubne naslage (plak), neprestano se mineralizuju i stvaraju zubni kamenac. Kao što smo već pisali, zubne naslage su pravi „rasadnik“ štetnih bakterija. Dok su zubne naslage još meke, bakterije su prisutne samo na zubima i redovnim četkanjem mogu brzo da se odstrane. Kada međutim mineralizuju u zubni kamenac i on počne da prodire pored zuba u desni, bakterije počnu da prodiru u krv.

U ustima nastaje opasno stanje; zadah je »najblaža« posledica, ali ipak veoma ozbiljno upozorenje. Kad se zbog zubnog kamenca poveća zubni džep i desni se počnu odvajati od zuba, pre ili kasnije počinje prodor bakterija u prostor gde im inače nije mesto.

Nije neophodno da će vas zubi boleti, odnosno, zubna pulpa (meko tkivo prožeto nervnim vlaknima) kad vam se počne osećati neprijatan zadah iz usta. Kad su desni upaljene, javlja se i zadah. Kod upaljenih desni možete da upotrebite Gengigel gel, koji ublažava upalu i pomaže u regeneraciji povređenog tkiva.

Upala zuba ili oštećena plomba takođe mogu da budu uzrok zadaha iz usta

Uzrok zadaha može biti upala samo jednog zuba ili jedna oštećena ili ispala plomba, ali je stanje u ustima mnogo lošije. Upala u ustima nastaje postepeno, na jednom delu ranije, a na drugom kasnije. Zbog toga desni na jednom delu mogu biti više upaljene, a na drugom manje. Kada se parodontopatija razvije u naprednu fazu, desni su kod svih zuba jako upaljene. Bez četkanja zuba, koje međutim u toj fazi ne može da izleči parodontopatiju, zadah postaje čovekov stalni pratilac.

Drugi uzroci zadaha iz usta

Ako je vaša usna duplja zdrava, možda uzroci zadaha potiču iz gastrointestinalnog sistema. Tegobe mogu da počnu tokom upale sinusa ili grla, a problematične su i razne bakterije u želucu ili crevima, kao i usporen rad creva – zbog čega hrana trune, što je posledično izvor energije za crevne bakterije – ili poremećena ravnoteža dobrih bakterija u crevima.

Posledice nepravilne higijene

Zastrašujuća je činjenica koliko miliona štetnih bakterija čovek potpuno nepotrebno pušta u svoj organizam. Zanemarivanjem pravilne i svakodnevne higijene usne duplje čovek se izlaže riziku od niza opasnih ili neprijatnih bolesti i stanja kao što su srčani infarkt, moždani udar, plućne bolesti, glavobolja, prerani porođaj i manja porođajna težina novorođenčeta, kao i oslabljen imuni sistem.

Saveti

Bez obzira na uzrok zadaha, zdrava higijena usne duplje – dakle redovno i pravilno četkanje, čišćenje zubnim koncem, upotreba interdentalne četkice i vodice za usta – znači prvi korak do svežeg daha. U drugom koraku slede redovni pregledi kod stomatologa. Ako potvrde da je vaša usna duplja sasvim zdrava i da dobro sprovodite higijenu, uzroke treba tražiti drugde, dublje, u gastrointestinalnom sistemu.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close