Afte

Šta su afte?

Afte spadaju među najčešće bolesti usne sluzokože. To je upalno stanje za koje su karakteristične površinske ranice na usnoj sluzokoži, a stručno se naziva aftozni stomatitis.

Ranice (okrugle ili ovalne) većinom su manje od 1 centimetra, a mogu biti i veće. Obično se javljaju na unutrašnjoj strani obraza, unutrašnjoj strani usana, na jeziku ili nepcu. Imaju karakterističnu belosivu ili žućkastu boju, a usled zapaljenja imaju i crvenu ivicu. Može ih pratiti osećaj pečenja, svrab ili bol. Prema podacima iz ispitivanja pogađaju 20% svetskog stanovništvai nisu zarazne.

Kako nastaju afte?

Postoje različita mišljenja stručnjaka kada govorimo o uzrocima nastanka afti. Poznati su samo neki faktori rizika, među kojima su najvažniji nasledni faktori, alergije ili osetljivost (na primer na natrijum lauril sulfat, koji je prisutan u zubnoj pasti i proizvodima za higijenu usne duplje, zatim neke namirnice, npr. cimet, sir, agrumi, smokve ili ananas), stres, menstruacija, oslabljeni imunitet, anemija, iscrpljenost, nedostatak gvožđa, folne kiseline i vitamina B.
Afte mogu da nastanu i zbog opekotine pri unosu vrele hrane ili pića. Često se javljaju kada oštetimo oralnu sluzokožu ugrizom ili neopreznim pranjem zuba.

Kako se osloboditi afti?

Zbog afti poseta lekaru nije potrebna (osim u težim slučajevima). Preporučuje se upotreba hijaluronske kiseline, koja deluje protivupalno, smanjuje bol i nelagodu i olakšava tegobe sa aftama.
Obično se bol i nelagoda usled ranica u ustima smanjuju same od sebe nakon nekoliko dana i zatim afte nestaju za približno dve nedelje.

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv
ako se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close