Upala desni

Kako prepoznati upalu desni?

Svako krvarenje desni tokom pranja zuba i čišćenja koncem znači da su desni upaljene. Krvarenje je propraćeno oticanjem, promenom boje desni i zadahom iz usta, a mogu biti prisutni i bolovi. Zdrave desni su roze, čvrste na dodir i ne krvare.

Prekomerno razmnožavanje bakterija u ustima uzrokuje inflamatorni proces koji se naziva gingivitis. Zubne naslage ili plak nadražuju desni, koje postaju tamnocrvene i natečene te se na kraju povlače od zuba. Tamo nastaje parodontalni džep, u kom se nakuplja sve više i više bakterija. Taj postupak se može zaustaviti i desni se mogu potpuno izlečiti, ali je brzo preduzimanje mera najvažnije.

Uzroci upale desni

Glavni uzrok upale desni ili gingivitisa je neadekvatna oralna higijena, a upala može biti izazvana i stresom, pušenjem, nedostatkom vitamina, nekim bolestima i naslednim faktorima. Usled hormonalnih promena trudnice takođe često imaju probleme sa upalom desni, koju nazivamo trudnički ili gestacijski gingivitis. Obično se javlja u drugom i trećem trimestru trudnoće.

Nelečena upala desni može da napreduje u parodontitis

Ako previdimo prve znakove upale desni ili im ne posvetimo dovoljno pažnje, nelečena upala desni može da progredira u parodontitis(poznatiji i kao parodontoza).

Kako bakterije oštećuju desni, tako parodontalni džepovi postaju sve dublji, a u njima ima mesta za sve više bakterija. Naslage postaju sve tvrđe i pretvaraju se u zubni kamenac na koji se nakuplja još više naslaga, a desni se sve više odvajaju od zuba. Bakterije takođe uzrokuju zadah iz usta.

KAKO IZBEĆI TEGOBE

Saveti stručnjaka

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv
ako se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close