Parodontitis

Kako prepoznati parodontitis?

Parodontitis ili parodontopatija (poznatiji kao parodontoza) ozbiljan je oblik upale desni za koju su karakteristični krvarenje desni, zadah iz usta i povlačenje desni od zuba, koji kasnije olabave, a mogu čak i da ispadnu. Ako bolest napreduje u dubinu, uzrokuje postepeno propadanje parodontalnih tkiva poput vezivnog tkiva, zubnog cementa, pa čak i alveolarne kosti. U toj fazi šteta je skoro nepopravljiva. Naime, propadaju sva tkiva koja drže zube u vilici.

Uzroci parodontitisa

Parodontitis se često javlja kada ljudi više vremena zanemaruju simptome upale desni (gingivitisa). Uzrokuju ga toksini koje proizvode bakterije u plaku na površini zuba. Ti toksini izazivaju odvajanje desni od zuba i stvaranje parodontalnih džepova. Parodontalni džepovi su karakteristični za uznapredovali parodontitis i s vremenom se povećavaju, a to može biti uzrok gubitka zuba.

Lečenje parodontitisa

Lečenje parodontitisa uključuje obaveznu posetu stomatologu koji će odrediti odgovarajuću terapiju, pravilnu oralnu higijenu i redovno profesionalno čišćenje zuba. Preporučena oralna higijena uključuje, između ostalog, svakodnevno pranje četkicom i upotrebu zubnog konca. U nekim slučajevima stomatolog će savetovati antibiotike ili stomatološku hiruršku intervenciju.

Proizvodi Gengigel mogu u toj fazi ublažiti upalu desni i zbog toga posle stomatoloških zahvata preporučujemo upotrebu proizvoda Gengigel first aid, koji ublažava bolove, smanjuje krvarenje desni i uklanja edem. Za optimalan način primene Gengigela preporučujemo da se posavetujete sa svojim stomatologom.

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Mišljenja korisnika

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close