Kako voditi brigu o svojim zubima?

 Sara Kramberger, mr hem.

Sara Kramberger, mr hem.

Da li ste sigurni da činite dovoljno za oralnu higijenu? Nudimo vam 8 saveta za zdrave zube i desni BEZ ZUBARA!

1. Kvalitetna četkica za zube

Redovnim pranjem brinemo o svojim desnima, uklanjamo bakterije i zubne naslage. Dobra četkica za zube odlikuje se prikladnom veličinom, oblikom, drškom i vlaknima. Veliko nije uvek najbolje, a to vredi i kod četkice za zube. U pravilu mora odgovarati veličini usta. Manjom četkicom imamo lakši pristup svim zubnim površinama, uključujući i kutnjake. Drška se bira po sopstvenoj želji, moramo da pazimo da nije previše tanka i da pruža potporu za palac. I za kraj još vlakna: četkica sa (vrlo/ultra) mekanim i zaobljenim vlaknima je najbezbedniji i najudobniji izbor. Zašto, pitate se? Sadrži fina vlakna koja laganim pritiskom klize u prostor između desni i površine zuba i mekano obavljaju svoj posao. Savet zubara: Zamenite četkicu za zube svaka 3 do 4 meseca!

2. Upotrebljavajte zubnu pastu sa fluoridom

Važno je da vas prilikom kupovine zubne paste ne privuku samo ukus i efekat izbeljivanja već je važan i sadržaj fluorida. Fluor se sakuplja u zubnoj gleđi i čini je čvršćom i jačom za zaštitu od bakterija i karijesa.

3. Upotreba zubnog konca je jednako važna kao i pranje

Mnogi zanemaruju čišćenje zuba zubnim koncem, ali je to neophodan deo svakodnevne rutine. Čišćenje zubnim koncem nije samo čišćenje međuzubnih prostora (gde se nakupljaju ostaci hrane) već mnogo više od toga. Sprečava nastanak zubnih naslaga i pomaže u sprečavanju upala. Ne dozvolite da vas poteškoće čišćenja zubnim koncem zaustave!

4. Sprečite upalu desni

Svako, čak i najmanje krvarenje pri pranju zuba i čišćenju zubnim koncem znači da desni nisu u potpunosti zdrave. Radi se o upali desni, stručno rečeno gingivitisu. Gengigel je prva pomoć kod upale desni. Zbog hijaluronske kiseline koju sadrži pruža trenutnu pomoć u ublažavanju upale i pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva. Ako se ne leči, gingivitis može da se razvije u parodontitis, a to je najčešći uzrok gubitka zuba.

5. Očistite jezik

Beli talog kojom je naš jezik često prekriven je leglo različitih bakterija i virusa. S vremenom se bakterije prenose i na zube i desni, gde mogu da izazovu veliku štetu. Skupljanje bakterija na zubima uzrokuje karijes i upalu desni. Sprečite neprijatnosti i perite jezik svaki put kada perete zube!

6. Koristite rastvor za ispiranje usta

Preporučuje se da ispiranje usne duplje bude deo svakodnevne higijene. Ispiranje usta pomaže u smanjenju kiseline u ustima, mineralizuje zube i čisti "problematična" područja do kojih četkica ne dopire. Ispiranje usta naročito bi trebalo da primenjuju deca i stariji jer se kod tih osoba ne može garantovati potpuno čišćenje.

7. Zdrav način života

Zdrav način života donosi nam zadovoljstvo i osmeh na licu. A naša odgovornost je da li će osmeh biti bele boje. Ako želimo da bude, moramo da ograničimo unos materija koje sadrže šećer. Šećer se u ustima pretvara u kiselinu koja rastvara zubnu gleđ. Slično kao i šećer deluju kafa i čaj koji još lagano oboje gleđ (tanini). Ako vam je kafa „neophodan“ deo jutarnje rutine, posle nje obavezno popijte čašu vode, koja uklanja boju sa površine zuba.

8. »Laku noć, oprani zubići«

Rečenica koju smo najčešće čuli u svom detinjstvu. Da li je ona ispravna? Odgovor možete da pronađete u videu u nastavku u kojem nam doc. dr Peter Solar, specijalista dentalne medicine, daje savete o nezi usne duplje.

Briga o zubima je deo naše svakodnevnice. Pratite gore navedene preporuke da bi vam zubi i desni bili zdravi i da vam poseta stomatologu ne bi bila potrebna. Tekst završavamo sledećom rečenicom koja treba svugde da nas prati. Lepi i zdravi zubi su ogledalo našeg zdravlja!

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close