Tvrdokorni zubni kamenac – saznajte kako ga sprečiti

 Mirjam Škorjanc, oralni higijeničar

Mirjam Škorjanc, oralni higijeničar

Redovnim četkanjem i posetama stomatologu, zubni kamenac će se stvarati sporije.

Stvaranje zubnog kamenca može se kontrolisati. Kako? Redovnim četkanjem i posetama stomatologu, zubni kamenac će se stvarati sporije.

Postoje osobe kojima se jednostavno manje stvara zubni kamenac ili ga skoro i nemaju. Međutim, to nema nikakve veze sa »dobrim genima«, nego je rezultat redovnog i temeljnog čišćenja zuba. Na manje stvaranje zubnog kamenca takođe utiču zdrava ishrana i redovne posete stomatologu. Usporavanju nastanka zubnog kamenca doprinose pored toga i savladavanje stresa i prekid pušenja.

Kamenac je svugde gde je voda, moglo bi se laički reći. Najviše zubnog kamenca se nakuplja na izvodnim kanalima pljuvačnih žlezda. Uzrok nastanka zubnog kamenca – pored nepravilne higijene usne duplje – takođe je sastav pljuvačke kod pojedinih osoba. Ako pljuvačka sadrži mnogo kalcijuma i fosfata, zubni kamenac će se brže stvarati. Na učestalost stvaranja zubnog kamenca utiče i položaj zuba u vilicama i neodgovarajuće plombe ili krunice.

Zubni kamenac se prepoznaje po beličastim do žućkastim tvrdim naslagama na zubu iznad same ivice desni. Pri dodiru jezika kod velike količine zubnog kamenca oseća se hrapavost. Zubni kamenac ispod desni ne može da se vidi golim okom. Zbog skrivene površine koja bakterijama omogućuava razgradnju tkiva zubni kamenac ispod desni je braon ili crne boje. Može se utvrditi samo sondiranjem ili rendgenom.

Zubni kamenac ne uklanjajte sami

Ne preporučuje se čišćenje zubnog kamenca kod kuće. Zubni kamenac je veoma tvrda struktura koju ne može ukloniti nijedna tečnost. Odstranjivanje oštrim predmetima kod kuće neće biti uspešno, a može oštetiti gleđ i desni. Zbog toga važi ozbiljno upozorenje da ga nikako ne odstranjujete sami. Zubni kamenac mogu čistiti samo oralni higijeničar ili stomatolog posebnim ultrazvučnim uređajem koji je namenjen baš za to.

Za uklanjanje zubnog kamenca upotrebljavaju se ultrazvučni instrumenti sa različitim nastavcima kojima se skida plak sa svih zubnih površina, iz međuzubnih prostora i na dostupnim površinama korena zuba. Možete biti bez brige! Ako osoba redovno i pravilno sprovodi higijenu usne duplje, metoda uklanjanja zubnog kamenca je jednostavna, bezbolna i dovoljna je samo jedna poseta, dva puta godišnje.

Konačna faza uklanjanja zubnog kamenca je poliranje površina zuba, kako bi one bile manje prijemčive za nove naslage. Ovo se može postići završnim poliranjem pomoću gumica ili novijom metodom, a to je peskiranje zuba. Peskiranje je metoda profesionalnog čišćenja kojim se mlazom vode pod visokim pritiskom i prašine brzo i efikasno uklanjaju meke zubne naslage (zubni plak) i obojenost zuba s površine zuba.

To su žute ili tamne mrlje na zubima koje nastaju kao posledica čestog pušenja, pijenja kafe, čajeva i drugih tamno obojenih pića koja dugotrajno ostavljaju mrlje na zubima. Zubi takođe mogu da promene boju zbog hromogenih bakterija, a to su sivocrne mrlje uz rub desni. Ako se ove bakterije ne uklone na vreme, šire se na preostali deo zuba ili sve zube.

Zaglađena površina na zubima i redovno i pravilno četkanje zuba kod kuće sprečavaju brzo prijanjanje novog zubnog plaka i time stvaranje zubnog kamenca.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close