Afte i druge ulceracije u ustima

 Sara Kramberger, mr hem.

Sara Kramberger, mr hem.

Afte smatraju se najčešćom bolesti sluzokože usne duplje. Sa njima se tokom života povremeno susreće dobar deo ljudi.

Ananas je vaše omiljeno voće, ali kada ga zagrizete, imate lagani osećaj peckanja? Uprkos osećaju peckanja ne možete da odolite njegovim sočnim komadićima? Ubrzo nakon toga sledi šok – ulkus na sluzokoži usta, odnosno afta. Dajemo vam ključne informacije koje će vam pomoći da se posle njenog nastanka suočite sa ovom neprijatnom pojavom.

Šta su afte?

Afte (stručno aftozni stomatitis) smatraju se najčešćom bolesti sluzokože usne duplje. Sa njima se tokom života povremeno susreće dobar deo ljudi. Često se pojavljuju kod dece, adolescenata i mladih i odraslih a najčešće kod žena. Reč je o upalnom stanju za koje su karakteristična površinska oštećenja sluzokože usta. Ulkusi su mali (okrugli ili ovalni), bolni i obično se pojavljuju na desnima, unutrašnjoj strani lica, unutrašnjoj strani usana i na nepcu. Mogu da se pojave više puta godišnje, čak i na istom mestu. U tom slučaju govorimo o rekurentnom aftoznom stomatitisu.

Šta su uzroci nastanka afti?

Stručnjaci još ne mogu da se slože o uzrocima nastanka afti. Poznato je samo nekoliko faktora rizika, uključujući najvažnije nasledne faktore, određenu vrstu hrane (orasi, ananas, neke vrste sira...), retke lekove, proizvode od natrijum lauril sulfata, stres, hormonske promene i oslabljeni imuni sistem (savet: za jačanje imuniteta uzmite Imunoglukan P4H®).

Zanimljivost: Da li se pitate zašto ananas uzrokuje afte?

Ananas sadrži posebnu smešu proteolitičkih enzima bromelaina koja deluje već u ustima (razgrađuje proteine u aminokiseline). Moguće objašnjenje za nastanak afti je reakcija bromelaina sa slojem sluzokože usta koji ne sadrži odgovarajuću zaštitu, a to verovatno uzrokuje stvaranje afti.

Kako možemo sami sebi da pomognemo?

Kada se pojave afte, odlazak lekaru nije potreban. U mnogim slučajevima bol i nelagoda zbog ranica u ustima smanjuju se za nekoliko dana, a zatim afte nestaju u roku od otprilike dve nedelje. Naravno, postoje prirodni proizvodi na bazi hijaluronske kiseline koji već od prvog dana ublažavaju pomenute neprijatnosti.

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je jedan od osnovnih sastojaka vezivnog tkiva kod čoveka i ostalih sisara. Koži pruža elastičnost i čuva njen izgled i osnovni je sastojak zdrave sluzokože usta.

Kod (rekurentnog) aftoznog stomatitisa preparati na bazi hijaluronske kiseline brzo ublažavaju bolove i neprijatnost, ubrzavaju proces zarastanja i znatno smanjuju rizik od ponovnog nastanka afti. Štaviše, hijaluronska kiselina »kontroliše« upalni proces i rehidrira tkivo. Ako upotrebljavamo proizvode sa hijaluronskom kiselinom, važno je da sadrže visoku molekulsku masu jer je samo takva jednaka onoj koja se prirodno nalazi u sluzokoži usta.

Gengigel gel za desni je medicinsko sredstvo na bazi hijaluronske kiseline (0,2%) sa visokom molekulskom masom i primeren je za trenutnu pomoć kod ublažavanja afti.

Gengigel deluje kompleksno pomažući:

  • u celokupnoj obnovi tkiva
  • u lečenju i sprečavanju širenja ranica u ustima

Gengigel mogu bez ograničenja upotrebljavati svi, pa i deca, trudnice, dojilje i osobe sa dijabetesom (sadrži ksilitol).

Kako sprečiti nastanak afti?

Pre svega smanjite stres i uživajte u slobodnom vremenu. Pored toga, pobrinite se za kvalitetan san i zdravu ishranu. Pokušajte izbegavati gore navedenu hranu koja je odgovorna za nastanak afti. Obratite pažnju na hrskavu i suvu hranu jer oštri rubovi komadića hrane u ustima mogu da izazovu posekotine koje dovode do ranica. Vodite brigu o zdravoj higijeni usne duplje. Redovnim pranjem zuba i čišćenjem zubnim koncem uklanjajte komadiće hrane koji iritiraju sluzokožu usta i mogu biti odgovorni za nastanak afti.

Nastanak afti uslovljen je različitim faktorima, najčešće emocionalnim opterećenjima. Moramo biti svesni da su afte odličan pokazatelj iscrpljenosti jer nas upozoravaju da je vreme za promene. Uzmimo život u svoje ruke i uživajmo u njemu iz dana u dan!

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close