Krvarenje desni – šta uraditi?

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Parodontopatija ne boli i ponekad se može manifestovati samo krvarenjem desni, natečenim desnima i neprijatnim zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje.

Usta se, nažalost, ne mogu izlečiti sama pa je zbog brojnih tegoba potrebna naša pomoć. To se naročito odnosi na parodontopatiju, opasnu infekciju parodontalnog tkiva.

Parodontopatija ne boli i ponekad se može manifestovati samo krvarenjem desni, natečenim desnima i neprijatnim zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje. Za razliku od površinske infekcije desni (gingivitis), parodontopatija je progresivno i nepovratno propadanje tkiva i kosti vilica izazvano izuzetno agresivnim bakterijama. Bez lečenja je moguće čak i ispadanje zuba.

Međutim, činjenica ostaje – infekcije desni često se zanemaruju. Jedan od najkarakterističnijih simptoma, zadah iz usta, pacijenti sami ne primećuju, a njihovi najdraži i prijatelji skoro uvek smatraju tu temu tabuom.

Pošto se tipični simptomi parodontopatije, poput krvarenja desni i upaljenih parodontalnih džepova, obično javljaju u talasima, većina pacijenata u međuvremenu ima osećaj lažne sigurnosti.

Ali, nažalost nije tako: što je duže parodontopatija prisutna, postaje agresivnija i više se širi, a time se širi i šteta koju uzrokuje.

Ko će se razboleti od parodontopatije?

Upala desni je prisutna kod oko 80% osoba svih starosnih grupa. Parodontalni džepovi, a time i parodontopatija, prisutni su kod 45–65% odraslih.

Kod dece i adolescenata glavni uzrok lečenja zuba je karijes, a kod 40-godišnjaka je parodontopatija, u skoro 80% slučajeva ,uzrok gubitka naizgled zdravih zuba, što ga čini glavnim uzrokom dugotrajnih i skupih postupaka zamene zuba.

Glavni uzroci gubitka zuba:

Kako nastaje parodontopatija?

U usnoj duplji ima oko 50 milijardi bakterija. Otprilike polovina od 300 različitih prisutnih vrsta može da nam uništi zube.

Naročito dobro se osećaju na zubnim naslagama, na površini zuba i ivici desni (plak) koje su sastavljene od ostataka hrane, pljuvačke i ćelija sluzokože.

Glavni uzroci za pojavu bakterijskih zubnih naslaga su nedovoljna ili nepravilna nega zuba i premalo poseta stomatologu da bi se osigurala redovna higijena zuba.

Na zdravlje zuba i desni mogu uticati oslabljeni imunološki sistem i oksidativni stres. On se, između ostalog, pojavljuje zbog pušenja, stresa, nepravilne ishrane i nedostatka kretanja.

Nastanak i razvoj  parodontopatija

Ako zubne naslage (plak) ne uklanjate redovno, bakterije u njima stvaraju materije štetne za desni. Bakterijski enzimi, toksini i antigeni napadaju desni i time aktiviraju inflamatorne procese. Najpre se pojavljuju otok, crvenilo i krvarenje desni. Promene na koje morate obratiti pažnju: za procenu i lečenje najbolje je obratiti se stomatologu.

Ako zubne naslage i dalje ne uklanjate redovno i temeljno, bakterije koje uzrokuju upalu prodiru u dublje slojeve zubnog tkiva i uzrokuju bolest zubnih čašica (alveola). U zubnim čašicama agresivne bakterije se i dalje množe, uništavajući vezivno tkivo i viličnu kost. Zato se desni sve više povlače. Zubi imaju manje potpore, počinju da se klimaju, a na kraju mogu i ispasti.

Šta nelečena parodontopatija može da izazove u telu?

Najopasnija karakteristika parodontopatije: to je prikrivena bolest koja ne boli i jedva je primetna. Budući da se ne zaustavlja samostalno, bez lečenja ili uz nedovoljno lečenje širi se po čitavom telu, a sa njom i negativni efekti.

Naime, između desni i korena zuba nastaje rana koja nije vidljiva spolja, ali ako se proširi po čitavoj vilici, može da postane velika koliko i muški dlan – ako zbrojimo sve parodontalne džepove i povlačenje desni. Ta rana bakterijama znači kao da su im široko otvorena vrata prema srcu.

Dakle, proces bolesti ne utiče samo na oralno zdravlje, uzrokuje gubitak zuba i time skupu zamenu zuba, već može da izazove inflamatorne reakcije u čitavom organizmu. Same po sebi, inflamatorne reakcije povećavaju osetljivost na neke teške bolesti ili pogoršavaju njihov tok.

Tok parodontopatije:

Pazite na srce!

Prema brojnim ispitivanjima nelečena parodontopatija povećava rizik od koronarne srčane bolesti za skoro dva puta, a rizik od moždanog udara čak tri puta. Utvrđena je i veza između parodontopatije i osteoporoze. Opasnost preti i nerođenom detetu: trudnice sa parodontopatijom imaju i do osam puta (!) viši rizik od prevremenog porođaja.

Šta znači uspeh: Zdravi, jaki, beli zubi, jak ugriz i bolest pod kontrolom

Zato su potrebni: profesionalno lečenje, praćenje, ispitivanje, ciljano lečenje (kauzalna terapija) i redovne kontrole.

Ali i aktivni pacijen, što podrazumevat: temeljnu negu zuba kod kuće, redovnu oralnu higijenu, obraćanje pažnje na simptome, zdrava ishrana i dovoljno kretanja.

Ako je pacijent pasivan i ne podvrgava se lečenju, to povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti respiratornog sistema, prevremenog porođaja, dijabetesa i osteoporoze.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close