Prva pomoć za prve zubiće

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

»Da li je bolestan? Ne, muče ga zubići«, često se žale mame kada ih bolno nicanje zubića kod njihove dece zabrinjava.

Veseli bebeći osmeh sa jednim ili dva mlečna zubića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Međutim, period nicanja zuba je bolan i mučan za dete, a za roditelje naporan jer se tada baš dobro uspostavljeni ritam spavanja brzo narušava, a bebi je obično potrebno više nežnosti i pažnje. Kako možemo pomoći detetu kod bolova koje uzrokuje nicanje prvih zubića?

Pogledaj, prvi zubići!

Svi smo radosni kada se na desnima mališana pojavi bela izbočina koja svedoči o nicanju prvog mlečnog zubića. Obično je to donji centralni sekutić ili donja mlečna „jedinica“, kojoj će se u narednim mesecima i godinama pridružiti još 19 mlečnih zubića.

Svako dete je svet za sebe, zbog toga je teško odrediti vreme u kojem će dete dobiti taj prvi zubić. Generalno važi da prvi zubići niču između četvrtog meseca i druge godine života, a ponekad i pre ili kasnije. Osnov za mlečne zube razvija se već tokom trudnoće.

Nicanje mlečnih zubića je svojevrsna prekretnica u razvoju deteta jer rast zuba omogućava detetu žvakanje i pravilan govor. Važna je i uloga koju prvi zubi imaju u pravilnom razvoju detetovih vilica i stalnih zuba.

Kako rastu zubići?

Obično prvo rastu donje „jedinice“, u sledećim mesecima izbijaju donje „dvojke“, oko 15. meseca prva dva donja pretkutnjaka, okvirno između 17. i 23. meseca donji očnjaci, a oko prve godine detetovog života i drugi donji pretkutnjaci.

Svi parovi mlečnih zuba u pravilu se najpre pojavljuju u donjoj, a tek kasnije i u gornjoj vilici. Čak i potpuno drugačiji redosled nicanja zuba je normalan. Oko pete godine života mlečne zube počinju postupno zamenjivati stalni, a do 12. godine detetovog života svi mlečni zubići će najverovatnije biti na sigurnom kod Zubić Vile.

Znakovi nicanja zubića

»Da li je bolestan? Ne, muče ga zubići«, često se žale mame kada ih bolno nicanje zubića kod njihove dece zabrinjava. Naime, dolazak mlečnih zuba može biti neprijatan i bolan za decu, zato često plaču, neraspoložena su, a i zahtevnija.

Znakovi koji najavljuju nicanje prvih zubića:

  • plač
  • nemir
  • izrazitije lučenje pljuvačke
  • grickanje svega što mališanu dođe pod ruke
  • crvene i natečene desni
  • može da se pojavi i osip na koži lica i
  • lagano povišena telesna temperatura

Zbog toga nicanje mlečnih zuba može biti veliki izazov i za roditelje jer bebe pri tome slabije spavaju, potrebno im je više pažnje, nežnosti i nege, a pored toga, zbog prvih zubića dojenje može postati neprijatno za mamu.

Ublažavanje bolova prilikom nicanja zuba

Kad prvi zubići prodiru kroz bebine desni, oštećuje se tkivo i otiču desni, što je propraćeno izrazitijim stvaranjem i curenjem pljuvačke i bolovima u desnima. Bebi možete da ublažite bolove pomoću lagano ohlađenih gumenih glodalica i masažom bolnog područja, a pri tome pazite na higijenu ruku. Stomatolozi savetuju i grickanje tvrdog voća ili povrća, kao i upotrebu raznih masti da bi se smirile upaljene ili oštećene desni.

Iskustva mama pokazuju da ćemo detetu ublažiti bolove i neprijatan osećaj upotrebom gela za prve zubiće Gengigel Prvi zubići. Naime, Gengigel Prvi zubići pruža trenutno ublažavanje bolova prilikom nicanja zuba jer:

  • poboljšava elastičnost desni tokom izbijanja zuba
  • smanjuje otok i
  • ubrzava zarastanje desni

Njegov glavni sastojak je hijaluronska kiselina, prirodan sastojak naših desni. Prijatnog je ukusa i nije štetan kad ga mališani progutaju. Ne sadrži alkohol, šećer, veštačke arome, laktozu, parabene, natrijum lauril sulfat i genetski modifikovane organizme. Gengigel Prvi zubići je potpuno bezbedan, pa ga možemo potpuno bezbrižno koristiti da bismo našoj deci olakšali rast prvih zubića.

Gel nam takođe pomaže kod upale i krvarenja desni, za ublažavanje tegoba uzrokovanih ranicama i ulkusima (afte) u ustima i u uzrastu oko pete godine detetovog života, kada mlečni zubi počnu da ispadaju pa su detetove desni ponovo oštećene.

Čišćenje prvih zubića

Negu zuba treba započeti nežnim čišćenjem prvog zubića. Naime, baš kao i stalni zubi, mlečni zubi su izloženi bakterijama iz zubnih naslaga, a posledično i karijesu. Za zdravlje mlečnih, a kasnije i stalnih zuba, kao i zdravlja usne duplje generalno su štetne i cucle i flašice, a o slatkim napicima i slatkišima da i ne govorimo, zbog toga ih treba izbegavati u najvećoj mogućoj meri.

Mlečne zube čistimo dva puta dnevno. Pri tome koristimo četkicu za zube sa mekanim vlaknima i vrlo malu količinu zubne paste koje su primerene detetovom uzrastu. Do odlaska u školu roditelji moraju deci redovno pomagati kod pranja zuba da bi ih naučili pravilnim tehnikama čišćenja, a za negu zuba koristi se i zubni konac. Kada je oralna higijena u pitanju, dobar primer roditelja je nesumnjivo najbolji primer.

Prvi put kod stomatologa

Mladi roditelji često se pitaju kad je vreme da mališana prvi put odvedu na pregled dečijem stomatologu. Dečiji stomatolozi savetuju da je period oko prvog rođendana pravo vreme za prvu posetu stomatologu. Prilikom prve posete dečiji stomatolog će se prvenstveno posvetiti roditeljima i podučiti ih o pravilnoj oralnoj higijeni, pregledaće detetove prve zubiće i razgovarati sa roditeljima o svim štetnim navikama koje nisu u korist detetovog oralnog zdravlja.

Važno je da dete pripremimo na prvu posetu stomatologu. Pri tome nije potrebno previše pričati, ne plašimo dete, već mu stomatološki pregled predstavimo na način da ga doživi kao prijatnu posetu na kojoj će mališan zubaru pokazati svoje zube. Nakon prvog pregleda, koji će u velikoj meri formirati detetov stav prema daljim stomatološkim pregledima, nagradićemo dete, ali ne slatkišima, pohvaliti ga i pružiti mu prijatno iskustvo.  

Zanimljivost za kraj :)

Ako je mlečne zube nekad u Srbiji odnosio miš, u zemljama pod jakim angloameričkim uticajem (pa tako i u Srbiji) danas ih odnosi Zubić Vila, koja detetu u zamenu za zub poklanja mali znak pažnje. Zub koji je ispao deca najčešće ostavljaju pod jastuk, gde ih iduće jutro čeka poklončić.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close