Šta učiniti ako nas zabole desni?

 Ana Temeljotov, mr. pharm.

Ana Temeljotov, mr. pharm.

Bol u desnima može biti prolazan i brzo nestaje, a ponekad je uporan i za poboljšanje stanja je potrebna stručna pomoć.

Bolne desni su neprijatnost koja može da se pojavi zbog mnogo različitih uzroka. Naročito je nezgodno ako se bolovi pojave kada ste na odmoru, daleko od svog stomatologa. U nastavku vam predstavljamo četiri saveta kako možete sami sebi pomoći kada se pojave bolovi u desnima i koji su to znakovi zbog kojih morate odmah da posetite stomatologa.

Zašto se javljaju bolovi u desnima?

Bol u desnima može biti prolazan i brzo nestaje, a ponekad je uporan i za poboljšanje stanja je potrebna stručna pomoć. Bolne desni mogu biti posledica upale desni – gingivitisa, koji nastaje zbog nedovoljne oralne higijene.

Uz nepravilan tretman on se razvija u opasniju bolest – paradontopatiju, koja čak može da bude uzrok gubitka zuba. Ali često je bol u desnima samo posledica prejakoga četkanja zuba, nošenja ortodontskog aparata, manje povrede na desnima, afti ili hormonskih promena. Tako u mnogim slučajevima možemo sami sebi da pomognemo i odlazak stomatologu nije potreban.

Kako možete sebi pomoći ako vas bole desni?

1) Koristite samo mekane četkice za zube.

Korišćenjem tvrdih četkica za zube možete dodatno da povredite i izazovete iritaciju desni, čime će se stanje još pogoršati. Kada vas bole desni, savetuje se korišćenje mekanih i izuzetno mekanih („ultra soft“) četkica za zube, koje treba redovno menjati (bar svaka četiri meseca).

2) Ispirajte usta toplom slanom vodom.

Slanu vodu pripremite tako da kafenu kašičicu soli rastvorite u čaši tople vode. Pripremljenom tečnošću bar jedan minut ispirajte usta, a zatim je ispljunite. Ispiranje usta slanom vodom može da uspori rast bakterija u usnoj duplji i pomaže ublažavanju upale.

3) Izbegavajte kiselu, ljutu i tvrdu hranu.

Hrana koja je kisela ili ljuta nadražuje desni, a nadraženost povećava bolove i produžava period zarastanja. Tvrda hrana, kao što su na primer koštunjavi plodovi, može dodatno da povredi bolne desni pa se preporučuje da takvu hranu izbegavate dok se stanje desni ne popravi.

4) Gengigel proizvodi na bazi hijaluronske kiseline

Gengigel sadrži hijaluronsku kiselinu, koja u usnoj duplji dokazano ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Gengigel ubrzava regeneraciju desni i smanjuje edeme i upale. Istovremeno štiti desni, a pomaže i kod krvarenja desni. Kada vas bole desni, preporučuje se da Gengigel nanesete tri do pet puta dnevno čistim prstom na bolno mesto i blago ga utrljate u desni.

Kada morate da posetite stomatologa?

Ako vam gore navedeni postupci ne pomažu i bolovi u desnima nakon dve nedelje ne nestanu, morate posetiti stomatologa. Stručnu pomoć obavezno potražite i:

  • ako je bol izuzetno intenzivan
  • ako su uz bolove prisutni i drugi znakovi bolesti
  • ako vas bolovi ometaju u spavanju ili ishrani
  • ako vaše desni jako krvare
  • ako imate jaki edem i crvene desni
  • ako vam se promeni geometrija ugriza
  • ako vam se klimaju zubi
  • ako stalno imate zadah i loš ukus u ustima
Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close