Sve što jeste i niste želeli da znate o karijesu

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

U nastavku vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica o karijesu koje biste možda želeli da znate.

Da li ste znali da je karijes jedna od najčešćih bolesti na svetu? Po učestalosti čak može da se uporedi sa prehladom. U Srbiji se sa karijesom u proseku susreću ili se susrelo u nekom trenutku čak 92% populacije. Pošto je reč o tako čestoj bolesti, većina je ne smatra nečim ozbiljnim, ali karijes je zapravo izuzetno agresivan. Ako se ne leči, karijes može u potpunosti da uništi zube, a u ekstremnim slučajevima da čak indirektno uzrokuje smrt i zbog toga ga treba shvatati vrlo ozbiljno.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica o karijesu koje biste možda želeli da znate.

Karijes je zarazan!

Ova informacija će mnoge iznenaditi: karijes je infektivna bolest koju izazivaju bakterije, što znači da je zarazan. Na razvoj karijesa utiču tri faktora:

  • sklonost karijesu,
  • prehrana bogata šećerima i prerađenim šećerima,
  • bakterije koje uzrokuju karijes (poznato je više od 300 vrsta).

Nijedno dete se ne rađa sa bakterijom koja uzrokuje karijes – uvek se zarazi pljuvačkom druge osobe, tj. majke, oca, staratelja ili bilo koje druge osobe. Dovoljno je detetu ponuditi hranu svojom kašikom ili obliznuti njegovu cuclu i već se događa unos štetnih bakterija u njegov organizam. Budući da je tu infekciju gotovo nemoguće sprečiti, još je važnije naučiti dete dobroj higijeni usne duplje.

Stvaranje karijesa nije povezano samo sa nedovoljnom higijenom i konzumacijom šećera

Većina ljudi zna zašto nastaje karijes, a obično nam prvo padnu na pamet loša higijena usne duplje i konzumacija šećera. Međutim, nastanku karijesa doprinose i brojni drugi uzroci.

1. Lokacija zuba

Da li ste znali da kutnjaci češće obole od karijesa u poređenju sa ostalim zubima? Naime, kutnjaci su više vremena izloženi hrani, a površina im je puna jamica, zato se na njima nakuplja više zubnih naslaga. Pored toga, zbog položaja ih je teže čistiti.

2. Određena hrana i pića

Hrana koja se jako lepi za zube češće uzrokuje karijes jer pljuvačka ne može jednostavno da je ispere sa zuba. Pomenimo nekoliko primera: mleko, sladoled, med, šećer, gazirana pića, suvo voće, kolači, keks, tvrde bombone, pahuljice, čips.

3. Često grickanje i konzumacija slatkih pića

Tokom dugotrajnog grickanja ili pijuckanja slatkih napitaka pružate bakterijama u ustima više prilika za stvaranje kiselina koje napadaju zube.

4. Nedovoljno i prekasno pranje zuba

Ako zube ne očistite nakon konzumacije hrane/pića, na njima se odmah počinju nakupljati naslage, što je prvi korak na putu prema propadanju zuba (karijes).

5. Premalo fluorida

Fluorid je prirodni materijal koji pomaže u sprečavanju stvaranja karijesa, a u ranim fazama može čak i da popravi nastalu štetu.

6. Suva usta

Suva usta nastaju zbog nedostatka pljuvačke koja sprečava nastanak karijesa ispiranjem ostataka hrane i naslaga sa zuba. Usta mogu biti suva kratko vreme, npr. zbog disanja kroz usta, pušenja, nedostatka vitamina, ili duže vreme zbog dijabetesa, uzimanja nekih lekova, različitih operacija i terapija.

7. Istrošeni zubni ispuni (plombe)

Nijedan zubni ispun (plomba) ne traje večno jer počinje pucati nakon nekoliko godina. Istrošena plomba dobija hrapavu površinu pa se na tom mestu počinje nakupljati plak, što je preduslov za nastanak karijesa.

8. Nastanak karijesa možete da sprečite

Dobra higijena i redovni odlasci stomatologu su glavno oružje u sprečavanju razvoja karijesa. A za dodatnu prevenciju možete da uradite još što-šta:

  • izbegavajte grickanje hrane između obroka,
  • upotrebljavajte zubnu pastu sa fluorom,
  • ako posle jela ne možete da operete zube, uzmite žvakaću gumu sa ksilitolom,
  • upotrebljavajte proizvode iz linije Gengigel koji pomažu u očuvanju zdravlja desni.

9. Očuvajte zdravje desni proizvodima iz linije Gengigel

Pošto je zdravlje vaših zuba povezano i sa zdravljem desni, savetujemo vam da za održavanje zdravlja desni i usne duplje koristiteGengigel gel. Ovaj blagotvorni gel pomaže u očuvanju zdravih desni, ublažava upale, a pomaže i u regeneraciji oštećenog tkiva. Pored gela, za potpunu negu desni takođe vam preporučujemoGengigel sprej i Gengigel hidrogelni rastvor za usta. Sprej je idealan za očuvanje zdravih desni i ublažavanje upala na teže dostupnim mestima, a hidrogelni rastvor za usta, pruža vam olakšanje prilikom upaljenih, otečenih i desni koje krvare, kao i kod produbljenih paradontalnih džepova.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close