95% dece ima tegobe tokom nicanja zubića

 Sara Kramberger, mr hem.

Sara Kramberger, mr hem.

Nedavna anketa na internetu je potvrdila da nicanje zubića prati niz neprijatnosti

Da li ste neispavani jer vašem detetu niču zubi? Mislite li da se samo vi susrećete sa ovim problemima? Niste jedini; nedavna anketa na internetu je potvrdila da nicanje zubića prati niz neprijatnosti. U ispitivanju su učestvovala 1163 roditelja iz Hrvatske i 269 roditelja iz Austrije.

Najčešće tegobe

U većini slučajeva prvi zub se pojavljuje na površini u dobi od šest meseci. Međutim, tegobe počinju oko mesec dana ranije. Mališani ne mogu da shvate zašto ih boli, a još nemaju ni razvijene mehanizme za borbu protiv bola. Roditelji su u anketi izjavili da se najčešće javljaju grickanje i guranje različitih predmeta u usta (82%), kao i izrazito balavljenje (79%).

Svaka beba je jedinstvena i svaka se različito odaziva na bolove kod nicanja zubića, ali roditelji se slažu u pogledu najčešćih tegoba kao i u onim koje im najviše smetaju. Neprijatnosti tokom nicanja zubića izrazitije su noću, a sa time je povezano i slabije noćno spavanje, odnosno buđenje čitave porodice (35%).

Da li ste se ikad zapitali zašto baš tokom noći?

Beba se noću smiri, ne odvlačite njenu pažnju i bol dolazi do izražaja. A posledica toga je nemir. Sa druge strane, neki izvori tvrde da se noću oslobađa višak kortizola koji uzrokuje upalu. Upala uzrokuje bolove i rezultat je jasan – nemir i često buđenje.

Gde roditelji najčešće traže savete za ublažavanje tegoba?

Za mnoge roditelje to je jedno od najtežih perioda u razvoju njihovog deteta. To potvrđuje i činjenica da se 95% roditelja odlučuje ublažiti probleme sa nicanjem prvih zubića. Najčešće se za pomoć obraćaju farmaceutima, pedijatrima ili prijateljima. Farmaceuti i pedijatri pomažu roditeljima sa stručnim podacima, a prijatelji dele savete na osnovu sopstvenog iskustva.

Kako roditelji ublažavaju tegobe tokom nicanja zubića?

Za ublažavanje tegoba više od 50% roditelja upotrebljava razne gelove ili masti koje kupuju u apoteci. Na vrhu spiska nalaze se gelovi na bazi lokalnog anestetika. Anestetik »paralizuje« sluzokožu i tako ublažava bolove. Na drugom mestu su gelovi na bazi hijaluronske kiseline. Tokom nicanja zubića u usnoj duplji nema dovoljno prirodne hijaluronske kiseline koja je odgovorna za ubrzanu regeneraciju i zarastanje parodontalnog tkiva. Hijaluronska kiselina je bezbedna, može da se koristi više puta dnevno, više meseci. Na trećem mestu su pomagala za glodanje i grickanje, odnosno učvršćivači desni koji imaju još bolji efekat ako ih čuvate u frižideru.

Prirodno i efikasno

Rezultati internet ankete pokazali su da roditelji najčešće nabavljaju gelove sa lokalnim anestetikom. Lokalni anestetik privremeno paralizuje sluzokožu i tako ublažava bol, ali ne doprinosi smanjenju edema i regeneraciji desni. Najnovija klinička ispitivanja pokazala su da hijaluronska kiselina može biti puno efikasnija u ublažavanju bolova od lokalnog anestetika.

Gel Gengigel Prvi zubići je medicinsko sredstvo na bazi hijaluronske kiseline razvijeno posebno za mališane. Ublažava bolove i oticanje desni i ubrzava zarastanje desni kod nicanja zuba. Gengigel Prvi zubići je skroz bezbedan proizvod jer nije štetan kad se proguta i ne sadrži šećer, veštačke arome i parabene. Kod primene ne zaboravite nježno masirati bebine desni.

Period prvih zubića je zahtevan period koje ne traje večno. Suočite se sa njim uz veliku meru optimizma. Međutim, uprkos proizvodima moramo naglasiti roditeljsku ljubav i maženje. I sami znate, maženja nikad dosta!

Slični članci

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close