Kako se osloboditi neprijatnih afti?

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Izabrali smo nekoliko načina koji vam mogu pomoći da ubrzate zarastanje afti ili ih čak sprečite.

Afte su česta bolest sluzokože usne duplje koja pogađa oko 20 posto ljudi. Većinom ih prati blagi bol, a samo je u retkim slučajevima neophodna poseta lekaru.

Da li ste ikada pojeli neku hranu, osetili peckanje na usnama, a posle nekoliko dana se razvila neprijatna i bolna afta koje se niste mogli rešiti? U nastavku sledi nekoliko načina koji vam mogu pomoći da ubrzate zarastanje afti ili ih čak sprečite.

Zašto se pojavljuju afte?

Uzrok nastanka afti još uvek nije poznat. Postoje određeni faktori rizika za koje se zna da mogu biti okidač, takođe kod većine ljudi afte mogu biti nasledne, ali se zna da ih sigurno ne uzrokuju virusi ili bakterije. 

Najčešći faktori koji utiču na nastanak afti:

  • oslabljen imunski sistem
  • poremećaj hormona
  • stres
  • određene namirnice

Želite li da saznate nešto više o nastanku afti? Pročitajte članak 10 uzroka nastanka afti.

Afte se uglavnom stvaraju na jeziku ili na unutrašnjoj strani usana. Prepoznaćete ih po karakterističnoj sivkasto žutoj boji oko koje se nalazi crveni prsten. Odjednom se može razviti jedna afta, a vrlo retko više njih.

Imam aftu – šta sada?

Tokom bolesti možete osećati stalnu nelagodu koja se dodatno povećava kada govorite ili jedete. Preporučujemo da tada izbegavate kiselu, vrelu, pikantnu i tvrdu hranu koja može dodatno oštetiti ranicu. Pojava afti takođe može biti propraćena tupim bolovima; zbog toga budite oprezni prilikom pranja zuba i koristite odgovarajuću pastu za zube koja ne iritira nadraženo područje.

Bol i nelagoda obično nestaju nakon jedne ili dve nedelje, zavisno od veličine i broja afti. Poseta lekaru u većini slučajeva nije potrebna. 

Kako ukloniti bol?

Bol koji prati afte može biti intenzivan i neprijatan. Kućni lekovi vam mogu pomoći u ublažavanju bola i ubrzati oporavak usne duplje. 

1. Med i kurkuma

Za ublažavanje boli pomešajte kašičicu meda sa kašičicom mlevene kurkume. Nanesite smesu direktno na aftu.

2. Čaj

Čaj sadrži tanin, koji isušuje ranu. Zato na aftu stavite hladnu kesicu čaja žalfije, kamilice ili nane, i ostavite da deluje.

3. Žalfija

Skuvajte čaj od žalfije koji će ublažiti bol. Umesto čaja možete upotrebiti tečnost za ispiranje usta koja sadrži žalfiju i grgoljite nekoliko puta dnevno. Vodica za usta takođe smanjuje broj bakterija i sprečava infekciju.

Ako vam prirodni kućni lekovi ne pomažu ili ako se bol ne smanjuje, možete isprobati i proizvode iz apoteke koji ublažavaju bol i skraćuju trajanje bolesti.

4. Lokalni anestetici

Nakon upotrebe lokalnih anestetika sluzokoža će utrnuti i tako će se ublažiti bol uzrokovan aftama. Preporučujemo da se pre upotrebe lokalnih anestetika posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

5. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak zdravog vezivnog tkiva koji nas štiti od infekcija, deluje antiinflamatorno, ubrzava zarastanje i smanjuje otok. Iako se prirodno stvara u našem organizmu, potreba za njom raste u trenucima kada smo izloženi stresu ili nekoj bolesti. Zbog toga kod aftoznog stomatitisa preporučujemo upotrebu proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu. 

Kako Gengigel može da vam pomogne?

Kada imate afte, hijaluronska kiselina može ublažiti bol i ubrzati proces zarastanja. Pored toga, hijaluronska kiselina takođe rehidrira tkivo i smanjuje mogućnost ponovnog nastanka afti. Za najbolje rezultate preporučuje se upotreba proizvoda sa hijaluronskom kiselinom velike molekularne mase. 

Gengigel gel za desni vam može efikasno pomoći u uklanjanju afti prirodnim svojstvima hijaluronske kiseline. Budući da je Gengigel proizveden na bazi hijaluronske kiseline (0,2-procentne) velike molekularne mase slične onoj u sluzokoži usne duplje, naročito je pogodan za uklanjanje afti i drugih ranica u ustima. Između ostalog, Gengigel gel zaustavlja krvarenje, ubrzava zarastanje i regeneraciju desni i umiruje bol. Klinički je dokazano da je efikasan u sprečavanju i uklanjanju parodontalnih bolesti.

Gengigel mogu koristiti bez ograničenja sve osobe, dakle i deca, trudnice, dojilje i dijabetičari (sadrži veštački zaslađivač ksilitol).

Gengigel gel

Šta učiniti ako afte ne nestanu?

Već smo pomenuli da je aftozni stomatitis ili afta bezopasna bolest kod koje poseta lekaru obično nije potrebna. Međutim, može se dogoditi da se pri nastanku afte pojave neke neprijatnosti:

  • afte ne nestanu nakon dve nedelje
  • jak bol koji traje tokom cele bolesti
  • visoka telesna temperatura
  • spajanje i nastajanje veća rane
  • često javljanje

U gore navedenim slučajevima preporučujemo posetu lekaru ili stomatologu koji će proveriti vaše zdravstveno stanje i predložiti dalje lečenje. Na osnovu testova lekar može ustanoviti da li su afte posledica nedostatka hranljivih materija, alergije na hranu ili čak posledica preležane bolesti. 

Kako možete sprečiti ponovno stvaranje afti?

Upala oralne sluzokože se javlja kada je organizam iscrpljen, fizički ili psihički. Potrudite se da budete naspavani, jedete zdravu hranu bogatu vitaminima, izbegavajte stres ili ga bar smanjite, a za svoj imunski sistem pobrinite se fizičkom aktivnošću i po potrebi dodacima ishrani. 
Zdrava oralna higijena takođe u velikoj meri doprinosi smanjenom stvaranju afti. Ne zaboravite redovno prati zube (najmanje dva puta dnevno) i koristiti zubni konac. Odaberite pastu za zube koja ne sadrži sredstva za penjenje (natrijum lauril sulfat, odnosno SLS).

Prevencija je najvažniji korak za zdravu usnu duplju kao i za celokupno dobro stanje organizma. Zato, uz zdrave navike, čuvajte zdravlje i uživajte bez bolova.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close