Nekoliko saveta za zdravu usnu duplju

 Urška Vajdič, dr. dent. med.

Urška Vajdič, dr. dent. med.

Čak i kada nam je neophodna poseta stomatologu zbog neke tegobe, svi smo se ponekad našli u situaciji da smo sprečeni i da ipak našu posetu stomatologu moramo odložiti.

Zdrava ishrana

Naša usna duplja se nalazi na početku gastrointestinalne cevi i zato se u njoj neprestano nešto dešava iako ne jedemo sve vreme. Kao i na čitav organizam, i na zdravlje usne duplje utiče više faktora. Prvi je naravno naš način ishrane.

Na žalost, većina hrane koju koristimo danas, je već industrijski prerađena uz razne dodatke čiji uticaj na zube i još više na strukture koje se nalaze oko zuba nije ni najmanje koristan. Pojava parodontopatija je sve češća. Zbog toga je važno jesti raznovrsnu i neprerađenu hranu. Tako ćemo obezbediti dovoljnu količinu vitamina i minerala koji su važni za zdravlje naših usta. Budući da znamo da to u praksi nije uvek izvodljivo, možemo da uradimo nedeljni plan kako ćemo nadoknaditi korisnu hranu u danima kada je to moguće. Za dane tokom nedelje kad imamo malo više vremena možemo napraviti plan zdravih obroka i pokušati nadoknaditi sastojke koje nismo uneli u danima kad imamo premalo vremena.

Bilo bi dobro svaki dan pojesti jednu jabuku ili slično voće za koje je potrebno temeljno i energično žvakanje. Time na sasvim prirodan način masiramo desni i učvršćujemo strukture koje čuvaju čvrstoću naših zuba.

Važno je izbegavanje hrane i pića koja štete zubnoj gleđi. To su sva gazirana i slatka pića. U poslednje vreme u svakodnevnoj praksi primećujem oštećenu gleđ kod sportista koji uzimaju različite izotonične napitke i praškove.

Higijena

To je drugi vrlo važan faktor održavanja zdravlja naših zuba i čitave usne duplje. Većinu toga već znate, dakle, samo ukratko o dnevnoj higijeni, u koju spada redovno pranje zuba uz pravilnu masažu desni najmanje dva puta na dan. Kad imamo zdrava usta, zubnu pastu možemo lako da odaberemo u vrlo bogatoj ponudi koja je na tržištu. Međutim kod nekih stanja – tegoba u ustima – izboru zubne paste treba posvetiti malo više pažnje.

Bolesti i različita stanja

Kod različitih nezdravih stanja u ustima često možemo sami sebi pomoći. Tu je važno koliko brzo počnemo da rešavamo problem. Najpre nekoliko trenutaka razmislimo šta smo tokom poslednjih dana radili drugačije i šta bi moglo da bude uzrok naših tegoba. Ponekad je dovoljno samo to da naveče nismo odvojili dovoljno vremena za higijenu usne duplje pa nas već sledeći dan desni bole ili krvare dok peremo zube.

Možda imamo neku bolest koja utiče na stanje naše sluzokože u ustima i desni, npr. prehladu. U oba slučaja moramo temeljno da operemo zube i masiramo desni zubom pastom za lečenje desni. Budite istrajni u tome iako vas desni bole ili krvare. Najlošije što možete uraditi je da takve desni koje bole i krvare ostavite skroz neaktivnim i čak izbegavate da grizete i žvaćete. Naravno da pritisak četkicom kod pranja zuba i snagu zagrižaja treba da prilagodite stepenu bolova koji možete da podnesete. Budite istrajni u temeljnom održavanju higijene najmanje tri do četiri dana i stanje bi se moralo poboljšati. U protivnom nazovite svog stomatologa.

Često se javlja i stanje kada kod raznih prehlada imate osećaj da vas bole svi zubi ili se bol seli iz jednog dela zuba u drugi. Najčešće te tegobe nestaju posle nekoliko dana, kad se izleči prehlada.

Pored tegoba sa krvarenjem i bolovima desni ponekad se javlja i preosetljivost zuba na hladno i vruće. U tom slučaju preporučujem naveče upotrebu paste za lečenje desni, a ujutro izbegavanje hrane ekstremnih temperatura. Obično se zajedno sa problemima desni poboljšava i stanje preosetljivosti zuba.

Posebnu brigu treba posvetiti povredama sluzokože u ustima ili desni. To može biti samo oštećenje zbog unosa prevruće hrane ili oštrih, čvrstih komadića hrane, odnosno stranih tela u hrani. U tom slučaju najpre treba da se pobrinete za temeljnu higijenu, a nakon pranja zuba usta treba isprati vodicom za usta, koja međutim ne sme da vas peče. Na obolelo mesto nanesite proizvod sa hijaluronskom kiselinom, koja ubrzava zarastanje. To se radi od tri do četiri dana. Ako nema poboljšanja, treba nazvati stomatologa.

Slično možete sebi pomoći kod povreda sluzokože u ustima ili desni usled nošenja mobilnih protetskih nadoknada. Kod takvih povreda protezu nemojte nositi noću. Ako se povrede usled protetske nadoknade ponove na istom mestu, treba posetiti stomatologa da proveri i podesi Vašu zubnu protezu.

Ako vam ispadne zubni ispun ili vam se ošteti zub, sami ne možete mnogo učiniti. Možete pomoći sami sebi temeljnim čišćenjem posle svakog obroka, po potrebi uzmite sredstvo protiv bolova i što pre zakažite svoj termin kod stomatologa.

Mnogo poteškoća možete najpre pokušati da rešite sami. Vrlo je važno da počnete što pre. Sa svakim sledećim danom kada ne preduzmete ništa problem će samo biti još veći.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close