Problemi u rasti stalnih zuba

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Estetski izgled nevidljivih fiksnih proteza za zube je razlog njihove neverovatne popularnosti poslednjih godina.

Mlečni zubi

Možda zvuči neverovatno, ali zametak mlečnih zuba kod bebe se počinje formirati već u šestoj nedelji trudnoće. Do četvrtog meseca mlečni zubi su mineralizovani, a na kraju trudnoće već se mineralizuju stalni zubi.

Nicanje mlečnih zuba je izuzetno važan period u razvoju deteta jer mu zubi omogućavaju da jasno govori i žvaće. Prve zube treba pravilno negovati jer su odgovorni za ispravan razvoj vilice i pripremaju prostor za stalne zube.

Kod većine dece mlečni zubi počinju nicati između četvrtog meseca i prve godine života. Ime su dobili po mlečno beloj boji gleđi i u proseku su belji od svojih naslednika. Do trećeg rođendana većina dece bi trebala imati 20 mlečnih zubića, koji su podeljeni u tri grupe:

  • sekutići
  • očnjaci
  • kutnjaci

Problemi u rastu mlečnih zuba

Kod nicanja mlečnih zubića za malu decu i roditelje postoje mnoge neprijatnosti i nelagode. Deca su razdražljiva usled bolova i svraba desni, grizu sve šta im dođe pod ruku kako bi ublažili bol i često plaču. Svojoj bebi možete olakšati bolove pomoću proizvoda Gengigel Prvi zubići, koji ublažava bol i oticanje zubnog mesa i ubrzava zarastanje prilikom izbijanja zubića. Klinička ispitivanja pokazuju da nova formula proizvoda Gengigel Prvi zubići brže i efikasnije olakšava simptome kod nicanja zuba od gelova sa lokalnim anestetikom.

Stalni zubi

Od treće godine do otprilike šeste godine deca se služe mlečnim zubima za grizenje, žvakanje i pravilan govor. Budući da mlečni zubi imaju kratak koren i nisu čvrsto usidreni u kosti, pod njima se sve vreme razvijaju njihovi naslednici – stalni zubi. Između šeste i dvanaeste godine kod većine dece komplet zubi se potpuno zameni, osim osmica koje izrastu tek kasnije.

Period između gubitka mlečnih zuba i nicanja stalnih je dug i postepen. Najčešće su prvi stalni zubi donje šestice, a kod neke dece i stalne jedinice. Poslednji izrastu gornji drugi kutnjaci – između 12. i 13. godine. Tada tinejdžer ima 28 zuba u usnoj šupljini (32 ako su mu osmice već izrasle), a dele se na:


•    sekutiće
•    očnjake
•    pretkutnjake
•    kutnjake 
•    umnjake
 

Problemi u rastu stalnih zuba

Mlečni zubi se počinju klimati između pete i sedme godine, a ispadaju do desete godine. Kada ispadne mlečni zub, stalnom zubu potrebna su skoro tri meseca da ga zameni. Naravno, rast je potpuno različit i kod neke dece može biti brži ili sporiji. 
Ako je mlečni zub prevremeno izvađen ili uništen, potrebno je više vremena za njegovu zamenu stalnim zubom.

Postoje neki mogući problemi sa nicanjem stalnih zuba:

1.    Odloženi rast

Kada zub uopšte ne izraste, odvedite dete kod stomatologa koji će napraviti rendgensku sliku svih zuba. Ako su svi zubi u povoljnom položaju, treba samo malo pričekati. Retko se događa da je odloženo nicanje zuba posledica nepravilnog položaja stalnog zuba ili prisustva viška zuba. U tom slučaju stomatolog odlučuje kako će postupiti.

2.    Mlečni zubi ne žele da ispadnu

Mlečni zub još nije ispao, a vi već vidite stalni zub koji se probija na površinu. Nikada nemojte koristiti silu za vađenje klimavog zuba. Bilo bi bolje da dete zagrize nešto tvrdo, poput korice hleba, jabuke ili kruške. Ako dete ima jake bolove, a mlečni zub ne želi da ispadne, idite kod stomatologa koji će proceniti da li zub treba da se vadi.

3.    Kasno nicanje

Ako su detetu kasno izrasli mlečni zubi, može da se desi da mu kasnije izrastu i stalni zubi. Nedostatak prostora za smeštaj zuba je takođe najčešći uzrok kasnog rasta. Zbog tesnog stanja među zubima novi zub ne može izrasti. Međutim, kasni početak može isto tako biti posledica bolesti štitne žlezde i raznih sindroma kao što je Daunov sindrom.  

4.    Neizrasli zubi

Zubi se stalno menjaju, a kod nekih ljudi određeni zubi nikad ne izrastu. Ova pojava se stručno zove hipodoncija (urođeni nedostatak zuba) i česta je među odraslima. Najčešće su to osmice, u nekim slučajevima i petice i gornje dvojke. Preporučuje se rendgensko slikanje da bi se ustanovilo da li zub nedostaje ili ne. Na osnovu slike ortodont može odlučiti da zadrži mlečni zub ili pomeriti ostale zube u lep, kompaktan red.

5.    Zadebljanje tkiva desni

Mala deca vole da grizu sve što im dođe pod ruku. Ako zagrizu tvrđi predmet na mestu gde će izrasti stalni zub, zubno meso se može zadebljati, čime se ometa nicanje. U tom slučaju je potreban manji stomatološki zahvat radi uklanjanja delića desni. 

6.    Edem na sluzokoži

Iznad stalnog zuba koji izbija može se pojaviti oticanje sluzokože, a ispod nje se može videti tkivna tečnost pomešana sa krvlju. Oteklina usporava rast zuba, ali u većini slučajeva pukne i zub ipak može da se probije na površinu.

Nicanje stalnih zuba ne zavisi samo od prostora u čeljusti i položaja zuba. Na brži rast može uticati i pravilna ishrana puna kalcijuma i drugih važnih hranljivih materija za jake zube (mleko, povrće). Samo jaki zubi mogu da prodru kroz desni. Neophodni su i redovni odlasci kod stomatologa koji prati razvoj zuba vašeg deteta i najbrže može uočiti promene, kao i redovna oralna zdravstvena zaštita.

Za svakodnevnu higijenu usne šupljine perite zube dva puta dnevno i koristite Gengigel hidrogelnu vodu za ispiranje usta. Budući da sadrži hijaluronsku kiselinu, pogodna je za održavanje zdravlja u usnoj šupljini i preporučuje se kao deo svakodnevne oralne higijene. Efikasna, praktična i bezbedna voda za ispiranje usta ravnomerno deluje po čitavoj površini usne sluzokože.

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close