Šta se dešava tokom nicanja prvih zubića

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Nicanje prvih zuba je važan period u razvoju vašeg mališana. Čitava porodica može shvatiti taj period kao vreme bola i nelagode

Ko može odoleti malom detetu sa jednim ili dva zubića koji vire iz malenih usta? Mlečni zubići obično niču između šestog meseca i druge godine, najpre na donjoj čeljusti. I iako je taj period čaroban, čak 95 procenata dece ima probleme kod nicanja zuba.

Upravo zbog tegoba koje prate nicanje dobro je znati šta se sa mališanom tada dešava.

Simptomi nicanja prvih zubića

Promene raspoloženja i hranjenja vašeg mališana mogu biti znak da će prvi zubić uskoro niknuti. I premda se to najčešće javlja u drugoj polovini prve godine života, simptomi mogu početi već mesec dana ranije.

Simptomi nicanja zubića uključuju:

  • bol
  • plač 
  • pojačano izlučivanje pljuvačke
  • razdražljivostporemećaje spavanja i poteškoće sa uspavljivanjem
  • crvenilo i osip na koži lica
  • nadražene, natečene i osetljive desni
  • povećanu potrebu za grizenjem, žvakanjem ili sisanjem
  • poremećaje ishrane, gubitak apetita
  • držanje za uvo na strani gde izbija zub
  • crevne poremećaje (zatvor, retka stolica ili dijareja) – tu vam mogu pomoći WAYA Biotic kapi

U tom periodu bebe mogu biti više zainteresovane za svoju okolinu i biti aktivnije jer ih nicanje zubića podstiče na istraživanje sveta oko sebe.

Šta se dešava tokom nicanja zuba?

Pre nego što nikne zub, zubno meso natekne i postane osetljivo na dodir, tako da čak i nežan dodir ili igračka u ustima mogu da izazovu dodatan bol.
 

Neposredno pre nego zubi provire, možete primetiti da desni počinju da pucaju. Time se stvara prostor za zub koji niče. Pucanje zapravo nije rupica, već su to ćelije u desni iznad zuba koje odumiru i time otvaraju put zubu koji raste.
 

Telo tada oslobađa posebne hemikalije koje omogućavaju desnima da se odvoje i naprave slobodno mesto za zub.
 

Kod kutnjaka i ponekad sekutića pored pucanja desni možete primetiti i mali mehurić ili glatki plavičasti otok pre nicanja zuba.

Redosled nicanja prvih zubića

Svaki mališan je drugačiji i svako dete će imati različito vreme i redosled rasta zuba. U proseku se prvi zubi pojavljuju ovim redom:
 

  • donji sekutići (donji prednji zubi) – između 5. i 7. meseca
  • gornji sekutići (gornji prednji zubi) – između 6. i 8. meseca
  • gornji bočni sekutići (sa obe strane gornjih prednjih zuba) – između 9. i 11. meseca
  • donji bočni sekutići (sa obe strane donjih prednjih zuba) – između 10. i 12. meseca
  • pretkutnjaci (zadnji zubi) – između 12. i 16. meseca
  • očnjaci (zubi između bočnih sekutića i pretkutnjaka) – između 16. i 20. meseca
  • kutnjaci – između 20. i 30. meseca

Između druge i treće godine života većina dece imaće sve svoje mlečne zube (20 zuba).
 

Saveti za negu zuba tokom nicanja 

Postoji mnogo načina da pomognete svojoj bebi dok joj niču zubići. Evo nekoliko saveta:

  1. Koristite igračke za nicanje zuba: Igračke za zube mogu pomoći u ublažavanju nelagode i iritacije desni vašeg deteta. Igračku možete staviti u frižider pre igranja kako bi istovremeno imala i rashlađujući i umirujući efekat.
  2. Masaža desni: Nežna masaža desni može pomoći u ublažavanju nelagode. Čistim prstom ili mekom krpom namočenom u toplu vodu nežno masirajte bebine desni.
  3. Hranjenje ohlađenom hranom: Hladna hrana može pomoći u ublažavanju nelagode u desnima vaše bebe. Ponudite odojčetu narezano voće ili povrće koje je ohlađeno, ali ne smrznuto.
  4. Koristite gel sa hijaluronskom kiselinom: Gelovi sa visokomolekularnom hijaluronskom kiselinom takođe mogu dokazano da pomognu kod bolova. Među njima je Gengigel Prvi zubići koji brzo i efikasno ublažava bolove i ubrzava regeneraciju desni.
     

Za mirne noći i nasmejane dane

Iskustva majki pokazuju da upotrebom gela Gengigel Prvi zubići svom detetu možete pomoći u ublažavanju bola i nelagode. Potpuno je bezbedan i nema neželjena dejstva, tako da ga možete upotrebljavati bez ikakve zabrinutosti.

 

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close