Saveti za bolji san za vreme nicanja zubića

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

„Hej, evo prvih zubića!“ može se brzo promeniti u „Samo jednu prospavanu noć molim!“. Nicanje zubića odojčetu može izazvati brojne probleme koji utiču na san čitave porodice.

Između četvrtog meseca i druge godine života kod dece se počinju pojavljivati prvi zubići. Kod većine odojčadi prvi mlečni zub je donji sekutić, zatim slede najpre zubi donje vilice, a posle i gornje. Ovaj period je pun novih iznenađenja, ali nažalost i nelagoda i nesanice – i za decu i za odrasle.

Uobičajeni znakovi prvih zubića

Nicanje zubića kod dece može uzrokovati bol i zapaljenje desni, zbog čega odojče teže zaspi i češće se budi. Neki uobičajeni znakovi da nicanje zubića utiče na san vašeg deteta:

  • povećana razdražljivost,
  • problemi sa spavanjem ili uspavljivanjem,
  • buđenje usred noći ili rano ujutru,
  • promene kod hranjenja.
     

Saveti za bolji san za vreme nicanja zubića

Mladi roditelji zbog nedostatka sna tokom nicanja zubića mogu biti jednako razdražljivi i umorni kao i odojčad. Zato su saveti za ublažavanje bolova pri nicanju zubića i povratak sna i više nego dobrodošli:

  1. Koristite igračke za nicanje zuba: Igračke za zube mogu pomoći odvratiti bebu od nelagode i pružiti joj umirujući osećaj na desnima. Isprobajte različite vrste igračaka za zube kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem mališanu.
  2. Pazite na znakove nelagode: Svaka beba je drugačija, pa dok niču zubići, nekim bebama može biti potrebno više pažnje i nege nego drugima. Obratite pažnju na znakove nelagode kao što su plač, razdražljivost, pojačano izlučivanje pljuvačke, nesanica i povećana potreba za ugrizom ili sisanjem. Ako vaše dete pokazuje više znakova nelagode, razgovarajte sa pedijatrom o mogućnostima ublažavanja.
  3. Masaža uljem karanfilića: Ulje karanfilića ima protivupalna i analgetska svojstva tako da može pomoći u ublažavanju nelagode pri nicanju zubića. Razredite nekoliko kapi ulja karanfilića sa maslinovim ili bademovim uljem i nežno masirajte bebine desni.
  4. Održavajte oralnu higijenu: Iako vašem mališanu tek niču prvi zubići, važno je već u ovom periodu voditi računa o pravilnoj oralnoj higijeni. Detetove desni redovno brišite mekom krpom namočenom u toplu vodu kako bi se uklonile bakterije i ostaci hrane. Na ovaj način možete sprečiti moguće infekcije desni i usne duplje.
  5. Pokušajte sa analgeticima: Kod jakih bolova usled nicanja zuba mogu se koristiti analgetici. Pre njihove upotrebe posavetujte se sa pedijatrom o odgovarajućem doziranju i načinu primene.
  6. Koristite gel sa visokomolekularnom hijaluronskom kiselinom: Novi gelovi sa visokomolekularnom hijaluronskom kiselinom su sigurna i efikasna alternativa analgeticima za ublažavanje bolova kod nicanja prvih zubića. Simptomi nestaju brže i nema neželjenih dejstava. U ove gelove spada i Gengigel Prvi zubići.

Nicanje zubića može biti težak period i za bebu i za roditelje. Međutim, uz pravilnu negu i pažnju ovaj period možete prebroditi bez većih problema. 

Neka vam u tome pomogne proizvod Gengigel Prvi zubići, koji: 

  • ublažava bol pri nicanju zuba,
  • poboljšava elastičnost desni,
  • ubrzava obnovu parodontalnog tkiva.

ZA MIRNE NOĆI I NASMEJANE DANE!

Izdelki Gengigel

Dostupno bez recepta u svim apotekama. Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Broj rešenja o registraciji u RS: 515-02-03194-15-001 od 23. 2. 2016. Ovlašćeni predstavnik u RS: Medis Pharma d.o.o. Milutina Milankovića 11b, 11070 Beograd-Novi Beograd

Gengigel
close